» Webáruházunk csak cégeket és viszonteladókat szolgál ki! «

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/223-4341

Digeridoo festett 6x120cm

Didzseridu, didgeridoo, didjeridu, yidaki, mago, kenbiDidgeridoo alapanyagként használható bármilyen cső, vagy anyag amiből csövet lehet formázni. Az elmúlt 2 évtizedben sokan sokféle anyaggal kísérleteztek. Ma is a legnépszerűbb nyersanyag a termeszek által kivájt eukaliptuszfa.

 

Az eukaliptuszoknak több száz faja ismert, ezek közül nagyjából egy tucat az, amiből didgeridoot készítenek: stringy bark, iron bark, bloodwood, boxwood, mallee, illetve ezek alfajai.

A második legnépszerűbb alapanyag a bambusz. Mint fentebb említettem, a bambusz is tekinthető tradicionális alapanyagnak, de csak bizonyos helyeken. Manapság nagy mennyiségben és olcsón hozzá lehet jutni, előnye, hogy akár nyersanyagból is könnyedén készíthető hangszer, hátránya a repedékenység, illetve a tompa hang.

Az olcsó, indonéz import piacnak köszönhetően a bambusznál kicsit drágábban ugyan, de szintén nagy mennyiségben kapható a tikkfa, vagyis teakfa didgeridoo. Ezek között már ki lehet fogni meglepően jó hangszereket. E csöveket fúrják, aminek megvan az a hátránya, hogy sokszor a cső belső fala nem egyenletes, tiszta lesz, minek köszönhetően a hang tompa, életlen. Hasznos, ha a hangszert átpucolod; ajánlom a drótkötelet – told át a hangszeren, és addig húzogasd, míg legalább a nagyobb szálkiszakadások le nem kopnak. 

Eukaliptusz didgeridoo

Aki didgeridoo-n való játékra adja a fejét, szinte biztos, hogy előbb-utóbb eukaliptusz hangszer birtokosnak tudhatja magát. Nem véletlenül. A hangszer eredeti alapanyaga a termesz-rágta eukaliptusz fa, melynek utánozhatatlan hangja van, és mindegyik más. Hogy egy szakértő hasonlatával éljek: a didgeridoo olyan, mint a bor. Vannak jó, vagy rossz, hamis, vagy eredeti, ízes, testes, ütős, bódító…és még sorolhatnám didgeridook. Ízlés szerint lehet válogatni, viszont ami jó, azt egyszerűen, gyorsan fel lehet ismerni.

A hangszer tulajdonságait a fa anyaga, a fal vastagsága, a belső, termeszek által alakított felület, a lyuk átmérője és formája, valamint a cső formája, alakja adja.

Forrás:didgeridoo.hu
Kiegészítő termékek