» Webáruházunk csak cégeket és viszonteladókat szolgál ki! «

Kérdésed van? Hívj minket! +36-70/431-3603

Történelmi és Szerencsehozó Buddha
2016.12.08 15:30

Buddha Élete

FantÁzsia-Buddha ÉleteGautama Sziddhártha, Gautama Buddha,Sákjamuni Buddha vagy egyszerűen a Buddha, ókori bölcs volt. Kelet-Indiában élt és tanított, Gautama születésének és halálának pontos ideje nem bizonyos,de valamikor az i. e. 563 és i. e. 483 között élt. India és a nepáli határ közelében lévő Kapilavasztu városában uralkodó király, Suddhódana fia volt, s a mai Nepál területén, Lumbiniben született.

 

Gautama a buddhizmus első számú alakja. Élete történéseit, tanítóbeszédeit, illetve az általa tanácsolt szerzetesi fogadalmakat a halála után összefoglalták és szájról szájra hagyományozták tovább. Tanításait 400 évvel a halála után írták le a buddhista tudósok.

Huszonkilenc évesen családját, feleségét fiát elhagyva az igazság keresésének szentelte életét. Több évi aszkéta élet után rájött, hogy testének kínzásával csak elhomályosítja az elméjét, de nem jutott közelebb az igazi bölcsességhez, ezért felhagyott az önsanyargatással. Harmincöt évesen az emberi létezés nagy kérdéseivel viaskodva a Bódhifa – mely szent füge (Ficus religiosa) volt- alatt meditálva rátalált a megoldásra és megvilágosodott, vagyis „buddhává” vált. Életének hátralévő idejében Észak-Indiát bejárva terjesztette életfilozófiáját, és haláláig ezrek váltak a követőivé. Legfőbb tanításait a „négy nemes igazság” foglalja össze.