» Webáruházunk csak cégeket és viszonteladókat szolgál ki! «

Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/223-4341

HEM Fényünnep indiai füstölő /HEM Diwali Special/

HEM Diwali Special,HEM Fényünnep
Diwali Special/ Fényünnep
A Diwali vagy Dipavali a hindu naptár egyik legfontosabb dátuma, egyben a hindu újév kezdetét jelölő őszünnep. Kezdete, a hindu naptár Kartika havának (október / november) tizenötödik napjára esik. A Diwali az egyik legfontosabb öt napos ünnepségsorozat, amelyet mind hindu, mind szikh, dzsáinista és buddhista vallási körökben, valamint az ország határain túl is számon tartanak.
A Diwali ötnapos fesztivál, melynek első napja a Dhanteras, a hindu újév napja. A második nap a Naraka Chaturdasi, amikor a hívők azt ünneplik, hogy Krisna elpusztította a démon Narakát. Az ünnep harmadik napja az Amavasya, amely Lakshmi ünnepe - a hívek a jólétért könyörögnek Istenhez. A negyedik nap, vagyis a Kartika Shudda Padyami egy Visnu-legenda köré szerveződik, mely során Isten nagyságát dicsérik a hívek. Az utolsó, ötödik napon, a Bhaj Dooj-on pedig a testvéri kapcsolatokat erősítendő a lányok megvendégelik fiútestvéreiket. 
A jólét istennőjét és Visnu isten társát, a szépséges Laksmit, szintén Diwalikor imádják. Nyugat-Bengálban Káli-púdzsát tartanak, ott tehát, Síva hitvesét ünneplik. Dél-Indiában a Fény Ünnepe Narakasurához kapcsolódik, akit Krisna ekkor pusztított el.A buddhista hívőket a Diwali ideje arra az alkalomra emlékezteti, amikor Asóka császár buddhista vallásúvá tért. A dzsáinizmus követői számára szintén jeles ünnep, hiszen úgy tartják, Mahavira ekkor érte el a nirvánát. A Bandhi Chhord Divas szikh fesztivál, szintén egybeesik a Diwalival. Az ünnep a hatodik szikh guru, a Gwalior Erődből való kiszabadulásra emlékezik és mára gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a hindu fesztiváltól.

 
Kiegészítő termékek